AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR

Kütahya / Kütahya Evlerini'ni Yaşatma Projesi

Resimler
 
  • kutahya6
  • kutahya5
  • kutahya4
  • kutahya3
  • kutahya2
  • kutahya1
 
Nasıl Gidilir?
 
Destinasyona karayolu ve demiryoluyla ulaşım imkanı vardır. Ankara'dan Eskişehir'e hızlı tren bağlantısı ile Kütahya'ya 3 saatte ulaşılmaktadır. Ayrıca, şehir merkezine 40 km. uzaklıkta bulunan Uluslararası Bölgesel Zafer Havalimanı 29 Ekim 2012'den itibaren hizmete girmiştir.
 
Hakkında
 
 
Kütahya, “İyileştirilmiş Fiziksel Mekanlar” temalı EDEN 2011 yarışması içerisinde Türkiye’nin ilk beş finalistinden birisidir.
 
Yerleşim tarihi yedi bin yıl önceye giden Kütahya, Geç Miyosen dönemden başlayarak Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç Çağı, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetinin zengin kültürel mirasına sahip bir il.
 
Kütahya konut mimarisi bakımından Anadolu’nun ahşap bölgesi içinde kalmakta. En eski örnek Kossuth Müzesi olarak restore edilmiş olan ve halk arasında “Macar Evi” olarak bilinen 17.yy Türk evi. 1850-1851 yılları arasında Macar bağımsızlık mücadelesi kahramanlarından Lajos Kossuth ailesi ve 56 kişilik mülteci grubuyla burada konaklamış ve Macaristan anayasa taslağını bu evde hazırlamış. Ayrıca ünlü masalcı Ezop’un doğum yeri, antik kaynaklarda Kütahya olarak belirtilmekte.
 
130 yıl Germiyan Beyliğinin başkentliğini, 400 yıl Anadolu beylerbeyliği merkezliğini üstlenen Kütahya’da, Kütahya Kalesinin eteklerinde oluşan eski kent dokusu, kentteki Türk döneminin çekirdeğini oluştururken dönemin evlerini, sokaklarını en güzel şekilde yansıtmakta. Kütahya’nın sivil mimarlık örneği evleri önemli bir turizm potansiyeli oluşturmakta. Destinasyonun ana unsuru olan Germiyan Sokağı ve çevresi Germiyan ve Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi yapı olması nedeniyle restorasyon ve iyileştirme çalışmalarına konu olmuş. Destinasyon merkezi olan Germiyan Sokağı tarihi dokusunu en iyi koruyan alanlardan.Destinasyondaki iyileştirme faaliyetleri neticesinde; Germiyan Konağı (19. yy) lokanta olarak, Vakıf Konağı (19. yy) Lokanta, İrvasa Konağı (19. yy) el sanatları üretim ve satış atölyesi, Ispartalılar Konağı (19. yy) butik otel, Şapçı/Karaca Konağı (19. yy) kent tarihi müzesi, Şekerci Şükrü Evi (18. yy) çini üretim ve satış atölyesi, Kurtuluş Konağı (19. yy) gençlik merkezi, Kütahya Konağı (19. yy) yöresel yemek lokantası olarak hizmet vermekte.
 
Zamanının en ünlü Osmanlı seyyahı Kütahya’lı Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde 1651-1652 yıllarında Kütahya’ya ait notlarında bahsedilen 16. yüzyıl eseri olan Şengül Hamamı, jeoloji müzesi olarak, 15. yüzyıl eseri Büyük Bedesten, yerel hediyelik eşya satış yeri olarak, 14. yüzyıl eseri Küçük Bedesten kuyumcular çarşısı olarak projelendirilmiş.
 
Kanuni Sultan Süleyman’ın Vezir-i Azam’ı ve aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa tarafından 1550 yılında yaptırılan Rüstem Paşa Medresesi, Belediye tarafından restore edilerek yerel kıyafet ve el sanatlarının üretilip sergilendiği el sanatları merkezine dönüştürülmüş.
 
1401 yapım tarihli Ulu Camii bitişiğindeki 1314 tarihli Umur bin Savcı Medresesi, yöre kazı eserlerinin ve dünyaca ünlü Çavdarhisar-Aizanoi antik kenti kalıntılarının da sergilendiği Arkeoloji Müzesi, 1411 yapım tarihli Yakup Çelebi İmareti, Çini Müzesi olarak hizmet vermekte. 1243 yapım tarihli Hıdırlık Mescidi ziyaretçilerine eşsiz bir şehir manzarası sunmakta.
 
Destinasyon yakınında bulunan Frigya Vadileri, geniş orman arazisi ve birçok doğa güzellikleriyle ve arkeolojik kalıntılarıyla yürüyüş tutkunlarına eşsiz deneyimler vaat etmekte. Ayrıca termal turizm potansiyelini kullanmaya yönelik çalışmalar devam etmekte.
 
Çavdarhisar- Aizanoi Kültür Turizm Festivali, Kurtuluş Mücadelesi anma etkinlikleri, Seyyah Evliya Çelebi ve Uluslararası Çini Seramik etkinlikleri, Osmanlı Devleti kurucularından Ertuğrul Gazi’nin annesi olan Hayme Ana adına yapılan şenlikler, kaçırılmaması gereken etkinlikler arasında.