AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR

Sakarya/Taraklı

Resimler
 
  • tarakli5
  • tarakli4
  • tarakli3
  • tarakli2
  • tarakli1
 
Nasıl Gidilir?
 
Taraklı’ya İstanbul’dan Ankara istikametine giden TEM gişelerinden girerek, otobandan Adapazarı-Bilecik sapağından çıkış yaptıktan sonra Bilecik istikametini takip ederek, 30 kilometre sonra Ali Fuat Paşa Kasabası’na varmadan yeni Göynük-Taraklı yol ayrımından ulaşmak mümkün. Yol yaklaşık 2 saat sürüyor.
 
Hakkında
 
 
"İyileştirilmiş Fiziksel Mekanlar" temalı EDEN 2011 yarışmasının Ulusal Destinasyonudur.
 
Taraklı Türkiye’nin Marmara Bölgesinde eski İstanbul – Ankara karayolu ve tarihi İpekyolu güzergâhında konumlanmıştır. Adını şimşir tarak yapımından almış olup, ses ve çevre kirliliğinden uzak konumuyla İtalya merkezli Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dâhil olan sayılı ilçelerimizden birisidir.
 
Taraklı hakkında en teferruatlı bilgiyi, Evliya Çelebi (1611-1688) ünlü Seyahatnâmesinde vermektedir. Evliya Çelebi, Taraklı’nın yedi mahalleden oluştuğunu tespit ettikten sonra mimarî yapılanması hakkında ayrıca şu bilgilere yer vermektedir:
 
“Çarşı içindeki camii (Yunus Paşa Camii) çok güzeldir. Bir hamamı, beş hanı, altı çocuk mektebi ve 200 dükkânı vardır. Hepsi kaşık ve tarak yapımıyla uğraştıklarından, şehre Taraklu derler. Dağlar safi şimşir ağacıyla kaplı olduğundan halkı bunları işleyip, Arap ve Aceme gönderirler. Suyu ve havası çok güzeldir. Bütün dağları, ormanlarla kaplı av yeridir. Deresi içinden aktıktan sonra diğer bir nehir vasıtasıyla Sakarya nehrine kavuşur”
 
Taraklı birçok tarihi değere sahiptir. Yerel yönetim tarihi yapının korunması ve geliştirilmesine büyük önem vermektedir. 94 adet tescilli sivil mimarlık örneği bina ve 8 adet doğal kültür varlığı bulunan Taraklı’da 1992 yılından itibaren Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında çalışmalar yürütülmekte ve tarihi dokunun korunmasına özen gösterilmektedir. Yerel yönetimler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmalar ile 45 adet binanın rölöve ve restorasyon projeleri yapılmıştır.
 
Bunlardan 5 âdetinin restorasyonu tamamlanmış ve butik otel olarak hizmete açılmıştır. Restorasyonu yapılan binaların tümü ahşap karkas olup, kerpiç ve çamur sıva gibi yerel özgün malzemeler kullanılmıştır. Taraklı Belediyesi tarihi değerlerin korunmasına katkı sağlamak, tarih ve kültür bilincini gelecek kuşaklara aktarmak için ÇEKÜL VAKFI (Çevre Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) ile Tarihi Kent Birliğine üye olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Sakarya’nın en uzak ve dağlık bölgesinde bulunan Taraklı, Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerini barındırmaktadır. Mimar Sinan tarafından yaptırılan 493 yıllık Yunus Paşa Camisi bunlardan bir tanesidir. Cami ilginç mimari özelliği ile dikkat çekmektedir. Mimar Sinan yapıya taş bloklar yerleştirirken taşın ortalarını oyup demir çubuk yerleştirdikten sonra üzerine harç yerine eritilmiş kurşun döktürmüştür. Yanında bulunan hamamdan döşenen tesisatla alttan ısınma özelliğine de sahiptir.
 
Yusufbey mahallesinde bulunan yaklaşık beş asırlık çınar ağacı Kültür ve Turizm Bakanlığınca doğal anıt olarak tescillenmiştir.
 
Taraklı-Geyve Karayolu üzerinde bulunan Hacıyakup Paşalar köyündeki Bizans döneminden kalma kil hamamı kaplıcaları hastalıklarına şifa arayanlar tarafından tercih edilmektedir.Karagöl Yaylası Taraklı'nın 21 km kuzeydoğusunda Samanlı Dağları'nın uzantısı olan dağlar üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metre dir. Etrafı çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezidir.
 
İlkbaharda karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekildikten sonra doğa harikası bir görünüme bürünmektedir. Tamamen ahşaptan yapılmış yayla evlerinde ziyaretçiler konaklayabilmektedirler. Her yıl yurt içinden binlerce insanımız burada kamp kurup konaklamaktadır.
 
8 km’lik yürüyüş rotasının başlangıç noktası olan Karagöl yaylasında (1200 r.k.) çam, kayın, meşe ve köknar ağaçları bol miktarda bulunmaktadır. Yaylanın üstünde bulunan kanallar ilkbaharda karların erimesiyle suyla dolmaktadır. Yayla üzerinde birçok küçük yürüyüş rotaları vardır.
 
Yaylada her hafta cuma günleri pazar kurulur ve o gün akşama kadar çeşitli şenlikler yapılır. Pazarda yüzyıllardan beri sürdürülen ve geleneksel bir el sanatı olan kaşık ustalarının ellerinden çıkmış, şimşir ve kayın ağaçlarından yapılmış kaşıklardan ve çeyiz sandığından, telefonluğa, resim çerçevesinden, tepsiye, rahleden, ekmek sepetine kadar birçok başka ürün bulmak mümkündür.
 
Karagöl yaylasına son yıllarda yamaç paraşütü, canyoning, yürüyüş ve kamp meraklıları da rağbet etmektedir Yüksekliği yaklaşık 1100 m. olan yayla, doğal çim pisti ve aynı anda 10 paraşüt serilebilir kapasitesi ile yamaç paraşütü için idealdir. 2009 Yılında Karagöl Mahtumlar Yaylasında yapılan suni Karagöl gölü de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Karagöl yaylasındaki göl piknik yapmak ve kamp kurmak isteyenler için idealdir.
 
Taraklı Belediyesi engellilerin kamu binalarına kolayca girişinin önemli olduğunun farkındadır ve bu yönde çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni yapılan kamu ve özel binalarda gerekli düzenlemelerin yapılması için gerekli önlemler alınmıştır.