AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR

Taraklı İlçesi 2013 Yılının "Avrupalı Seçkin Destinasyonu" Seçildi

Avrupa Komisyonu tarafından 2007 yılından bu yana her yıl düzenlenen “Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Yarışması” 2013 yılı teması “Erişilebilir Turizm (Accessible Tourism)” olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2013 yılının Ulusal Destinasyonunu belirlemek üzere yarışma düzenlemiş, başvuruların değerlendirilmesi neticesinde Sakarya ilimizin Taraklı ilçesi 2013 yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonu olarak seçilmiştir.
 
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN), 2007 yılında Avrupa Komisyonu İşletme ve Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir girişimdir. Avrupa Komisyonu, EDEN (European Destinations of Excellence) projesi ile Avrupa turist destinasyonlarının ortak ve farklı özelliklerine ve değerlerine dikkat çekmeyi, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda; Avrupa Komisyonu tarafından her yıl farklı bir tema doğrultusunda, projeye dahil ülkelerde “Avrupalı Seçkin Destinasyon” seçim yarışmaları düzenlenmekte, henüz tam anlamıyla turizme kazandırılamamış ancak sürdürülebilir turizm çalışmaları neticesinde gelişme potansiyeli yüksek görülen destinasyonlar belirlenerek ortak bilgi ve iletişim ağına dahil edilmektedir. Seçilen destinasyonlar için Avrupa Komisyonu tarafından tanıtım filmleri hazırlanarak AB ülkeleri televizyonlarında yayınlanmakta ve her yıl Avrupa Turizm Forumu kapsamında düzenlenen fuarda diğer ülkelerin kazanan ulusal destinasyonları ile beraber tanıtımı yapılmaktadır.
 
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında ülkemizin 2013 yılı Ulusal Destinasyonu seçilen Taraklı, adını şimşir tarak yapımından almış olup, ses ve çevre kirliliğinden uzak konumuyla İtalya merkezli Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dâhil olan sayılı ilçelerimizden birisidir. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Taraklı bu yol üzerinde kalan tek ahşap han olan Hacı Atıf Han’ıyla, Osmanlı ahşap mimarisinin günümüze kadar gelen örnekleri ve bozulmamış tarihi dokusuyla, 16. yüzyıldan kalan Yunus Paşa Camisi, doğal anıt olarak tescillenmiş 700 yıllık çınar ağacı, tahta kaşık ve Taraklı bezinden yapılmış hediyelik eşyalarıyla seyahat severlerin ilgisini çekmektedir. Her mevsim panoramik görüntüsüyle amatör ve profesyonel fotoğrafçıların uğrak yeri olan ve son zamanlarda özgün niteliği ve görselliği ile reklam filmlerine ev sahipliği yapan Taraklı ilçesi, iklimi, termal suları ve doğal ürünleriyle, kültür, doğa, sağlık ve eko turizminin önemli duraklarından birisi olarak dikkate değer niteliklere sahiptir.