AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR

Karabük / Safranbolu Eski Çarşı ve Kıranköy

Resimler
 
  • karabuk4
  • karabuk3
  • karabuk2
  • karabuk1
 
Nasıl Gidilir?
 
Safranbolu, Ankara'ya 220 km (otobüsle 2,5 saat), İstanbul'a 395 km (4,5 saat), Bartın'a 74 km, Kastamonu'ya 105, Zonguldak'a 163 ve Karabük şehir merkezine 8 km uzaklıktadır.
 
Hakkında
 
 
Safranbolu, “İyileştirilmiş Fiziksel Mekanlar” temalı EDEN 2011 yarışması içerisinde Türkiye’nin ilk beş finalistinden birisidir.
 
Sahip olduğu zengin kültürel mirası olan tarihi evlerini kent ölçeğinde korumadaki başarısı ile 1994 yılında UNESCO “Dünya Miras Listesi” ne girmeyi başarmış olan Safranbolu, Karabük iline bağlı bir ilçe. 18. ve 19. yy. Türk toplumunun geçmişini, kültürünü, ekonomisini, teknolojisini ve yaşam biçimini yansıtan bir mimarlık tarzı ile yapılmış Safranbolu evleri aynı zamanda 2011 yılında İyileştirilmiş Fiziksel Mekânlar temalı EDEN keşfedilmemiş hazineler yarışmasının finalistleri arasında yer almaya hak kazanmış.
 
Destinasyon, Osmanlı Devletinin kurucu boylarından Kayı Boyu aşiretleri tarafından imar edilmiş. Güvenilir ve sadık yerleşiklerine, ilerleyen dönemlerde Osmanlı sarayının en önemli kısımlarının koruyuculuğu görevi emanet edilmiş.
 
Kentin turistik ve tarihi değerlerinin yoğunlaştığı bölge daha çok “çarşı” kesimi. Kentin kuzeyinde yer alan kale ve güneyinde yer alan Hıdırlık tepesi tüm kenti izlemek için uygun seyir teraslarına sahip. Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, Eski Cezaevi Binası, Cinci Hanı ve Hamamı ile Yemeniciler Arastası turistik çekim unsurlarından. Kentin içinde görülmesi gereken pek çok tarihi yapı ziyaretçileri beklemekte.
 
Kentin yapılanmasında ve üretim faaliyetlerinde kendini hissettiren lonca kültürü bugün halen üretimin sürdürüldüğü demirciler, bakırcılar, kalaycılar ve semerciler çarşıları kentteki el ustalığı ile üretimin devamını sağlamakta ve kentin yerel ve özgün niteliğini günümüze taşımakta. Restore edilmesi ile birlikte özellikle de el sanatları merkezi haline gelen Arasta ve çevresindeki dükkânlar, kente gelen ziyaretçilerin gezdiği ve turistik eşya alışverişi yapabildikleri alanlar olarak ön plana çıkmakta.
 
Safranbolu, mahalleler halinde bir bütün olarak günümüze kadar korunabilmiş, bu nedenle de diğer kentlerden farklı olarak “Müzekent” olarak anılmakta. Bölgede bulunan yaklaşık 2.000 geleneksel yapıdan, Eski şehir merkezinde bulunan 1.007’si tescil edilerek koruma altına alınmış.
 
Safranbolu, geleneksel kent dokusunun da içinde bulunduğu pek çok yerel/yöresel değere sahip. Konut dokusunda doğa-insan-ev; sokak-çarşı ilişkileri son derece düzenli ve dengeli. Evler ahşap ustalığının üstün örneklerini sergilemekte. Yöresel yemekler de yerleşimin sahip olduğu tarihin bir devamı olarak karşımıza çıkmakta. Safranbolu’ya özgü yapım şekillerinden dolayı yöreye özgü pek çok yemek bulunmakta. Bunların bir kısmı Safranbolu bükmesi, etli yaprak dolması, peruhi, Safranbolu baklavası, kuyu kebabı, yayım çorbası ve gelin tırnağı. Safranbolu lokumu ise yerel kimliği yansıtan bir marka.
 
Safranbolu’da özellikle hediyelik eşya satışı ve gastronomiye yönelik işletmeler mevcuttur. Hediyelik eşya satışı yapan pek çok yer, geleneksel özellikleri yansıtan, ahşap işlemeciliğine dönük ürünler ile bez dokuma ve el sanatlarına yönelik ürün satışı yapmakta. Lokanta olarak belirtilen mekanlarda ise geleneksel yemeklere rastlamak mümkün. Ayrıca, destinasyon alanında, Safranbolu Kaymakamlığının ve özel sektörün işlettiği müze ve sergi mekanları mevcut. Bunlardan, Eski Hükümet Konağı olarak bilinen yapı günümüzde Kent Tarihi Müzesi adı altında Kaymakamlık tarafından müze ve sergi alanı olarak işletilmekte. Bunların yanı sıra, kaymakamlık tarafından Cıngıllıoğlu Sanat Galerisinde sergiler düzenlenmektedir. Bunların haricinde Ziraat Bankası’na ait Kızıltan Ulukavak Sanat Galerisi ve özel olarak işletilen Taşev Sanat Galerisi de kültür ve sanat alanında hizmet vermeye devam etmekte…
 
Bunların dışında destinasyonda dönemlik ve sürekli olarak turizm ve kültür organizasyonları düzenlenmekte. Örneğin alan, 2000 yılında Organization of World Heritage Cities (OWHC) Yönetim Kurulu toplantısına, 2005 yılında OWHC “Avrasya Şehirlerinde Kültürel Turizmin Gelişimi” konulu seminere ev sahipliği yapmış. Nisan ayının ilk haftası düzenlenen turizm haftasında çeşitli organizasyon ve faaliyetlere yer verilmekte. Bunların yanında, her yıl Eylül ayında “Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali” de önemli etkinlikler arasında….
 
Kente adını veren safran bitkisi de yerel ve yöresel özellikleri yansıtan en önemli bitkilerden. Birçok bitki ve hayvan çeşitliliği ile mağara nehir ve gölet bulunan Uluyayla, Sarıçiçek Yaylası, Düzce Kanyonu çeşitli Roma Dönemi mezarlıkları ve Tümülüsler doğa tutkunları için ideal gezi fırsatları sunmakta.