AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR

Karaman

Resimler
 
  • karaman5
  • karaman3
  • karaman2
  • karaman1
  • karaman
 
Nasıl Gidilir?
 
Karaman ili coğrafi konumu itibariyle ülkenin dört bir yanından geçen yolların merkezi konumunda olmasından dolayı, şehre ulaşımda bir sıkıntı bulunmamaktadır.Günün her saatinde Karaman-Konya arasında karşılıklı otobüs seferleri, Ankara-İstanbul, Mersin-Adana, Niğde-Aksaray güzergahlarına düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Ayrıca, günlük olarak Karaman-Adana ve Karaman-Konya-İstanbul güzergâhlarında Mavi Tren, Gaziantep Toros Ekspresi ve Konya-Ereğli-Niğde güzergâhları arasında Ray-büs seferleri yapılmaktadır.
 
Hakkında
 
 
Karaman “Erişilebilir Turizm “ temalı EDEN 2013 yarışması içerisinde Türkiye’nin ilk üç finalistinden birisidir.
 
Nüfusu 231,872 olan Karaman, Orta Anadolu’da ve Toros Dağlarının kuzeyinde yer alan bir kenttir. Karaman’ın yüzölçümü 3,686 km2 olup, deniz seviyesinden 1039 m. yüksekliktedir. Orta Anadolu’da bir kent olan Karaman, tarihi varlıkları, yeraltı şehirleri, mağaralar ve kültürel gelenekleri ve değerleri açısından Türkiye’de turizm bağlamında önemli bir kent konumundadır. Şehir 230 yıl boyunca Karamanoğulları Beyliği’nin başkenti olmuş, tarih boyunca sınırları i??erisinde oldukça önemli ticaret yolları kesiştiği için stratejik açıdan tarihte önemli bir kent konumunda olmuştur. Kentin adı Karamanoğulları Beyliği’nin hükümdarlarından olan Karaman Bey’den gelmektedir. Bölgede Yunus Emre Camii ve türbesi, Mevlana Cellaledini Rumi’nin annesi olan Mümine Hatun ve akrabalarının türbesi, Aktekke Camii gibi pek çok İslami eser bulunmaktadır.
 
Bölgede, her yıl boyunca birçok festival ve etkinlik düzenlenmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır Yeşildere’de Eylül ayının dördüncü haftası düzenlenen Yunus Emre Kültür Festivali, şehir merkezinde Ekim ayının ilk haftasında düzenlenen Elma Festivali, Başyayla’da Haziran ayının dördüncü haftasında düzenlenen Kiraz Festivali ile Sarıyeliler veya Başyayla’da düzenlenen Bal Festivalidir. Karaman ayrıca koyunları ve elmaları ile ünlü bir kenttir. Zengin bir mutfak kültürüne sahip kentte lezzetli yemekleri tatmak mümkündür; guymak, kuru üzümlü helva, pide, ceviz bandırma, zeyve kebabı, sebit pilavı, Türk ve Osmanlı mutfağına ait diğer yemekler.
 
Karaman’da ziyaret edilecek çok sayıda yer bulunmaktadır. Antik çağdan, Bizans ve Türk İslam sanatından önemli eserleri barındıran Karaman Müzesi zengin bir içeriğe sahiptir. Derbe, kentin yaklaşık 24 km. dışında kuzeydoğusunda Kerti Höyük’te yer alan tarihi bir bölge olup, İÖ 53 yılına kadar Aziz Pavlos ve Aziz Barnabas tarafında üç kez ziyaret edildiği bilinmektedir. Derbe, Hristiyanlık açısından çok önemli bir yer olup, psikoposluk yeridir. Yunus Emre Türbesi ve Camii ise şehir merkezinde bulunmaktadır.
 
Karaman İli Taşkale Kasabası sınırları içerisinde bulunan Tahıl Ambarları, Taşkale içinde killi kireç taşından oluşan yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş 250’nin üzerinde ambardan oluşmaktadır. Ambarlar tek veya iki odalı olarak oyulmuştur. Kaya yüzeyindeki nişlere tutunarak çıkılmakta, zincirli makara sistemi ile tahıl ürünleri taşınmaktadır. Tahıl ürünlerinin killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutma özelliği sonucu uzun süre bozulmadan saklanabildiği ambarlar bugünün modern buzdolaplarının işlevlerini görmektedir.
 
Meraspolis veya Meraspulla Mağarası, Ermenek’tedir ve dünyanın en büyük üç mağarasından birisidir. Manazan Mağarası ise şehirden 40km uzaklıkta bulunan Taşdere Yolu üzerindeki Yeşildere Vadisinde yer almaktadır. Bizans dönemine ait önemli bir nokta olup, özellikle engelli ziyaretçiler için gereken olanaklar sağlanmıştır. İncesu Mağarası, Karaman’ın 7km güneyinde Taşkale sınır içinde yer almakta olup, eşsiz doğası ve 1356 metrelik uzunluğu ile dikkati çekmektedir. Tam donanımlı olup, engelli ziyaretçiler için aydınlatılmış yürüme yolları bulunmaktadır.
 
Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi erişilebilir turizm ve sosyo-ekonomik politikalar açısından gereken bilinci arttırmaya yönelik birçok proje ve etkinlik düzenlemiştir. Örneğin, 2012 yılında Karaman Valiliği “Göklerin Sınırları Yoktur” Projesini düzenlemiş ve Karaman Uluslararası Yamaç Paraşütü Festivali etkinliklerine engelli kişilerin katılmasını desteklemiştir. Bunun yanında, tüm yerel kuruluşlar gençlerin, kimsesiz çocukların, engelli ve yaşlı insanlar??n turizm etkinliklerine daha fazla katılmaları ve turizm altyapısından fayda sağlamaları için gönüllü olarak işbirliği yapmışlardır. Ayrıca, 2008 yılında Karaman Belediyesi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı ile teknik ve işlevsel açıdan işbirliği içinde “Model Erişilebilir Kent Projesini” uygulamaya koyarak kent merkezinde hizmet ve altyapıya ulaşmada engelli insanların önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlamıştır.